Aquesta setmana tractem la salut mental en infants i joves. El volum de població infantil diagnosticada d’algun trastorn mental ha crescut els darrers anys, fet que alarma les autoritats sanitàries. Intentarem que els nostres experts ens aclareixin si hi ha alguna causa o condicionant que expliqui aquest creixement. En concret parlem amb Maria Martín, coordinadora de l’àrea de Psiquiatria d’adolescents de l’Hospital Benito Menni, i José Ángel Alda, cap de Psiquiatria de l’Hospital Sant Joan de Déu.
Anem a Sant Cugat per conèixer el Lorenzo i la seva mare, l’Adelaida. El noi té 17 anys i fa relativament poc que va ser dianosticat de trastorn de l’espectre autista. Ens expliquen la seva experiència. L’Adelaida és presidenta i fundadora del Grup TEA Sant Cugat, pensat per prendre consciència i normalitzar la salut mental.
Qui fa una feina sensibilitzadora molt important també són les associacions que lluiten contra l’estigma, com Obertament. Coneixem una activista de Vic, Alba Coll. Per acabar, anem a la Fundació Joan Salvador Gavina, un centre de dia per a joves i infants amb risc d’exclusió social. Hi anem per conèixer més a fons l’informe que ha realitzat la Fundació Pere Tarrés i la Federació de Salut Mental de Catalunya sobre salut mental en població infantil i juvenil, que diu, entre altres coses, que existeix una relació entre problemes de salut mental i pobresa.
També pots escoltar la versió ràdio del programa:
Quedem-nos amb aquestes conclusions:
- El 25% de la població pateix algun problema de salut mental i les causes poden ser múltiples.
- El canvis en hàbits (descans, alimentació…) poden ser símptomes d’algun trastorn.
- A qui primer ens hem d’adreçar si detectem algun símptoma és el metge de capçalera.
- Trobarem suport en la Federació de Salut Mental de Catalunya.
- Abans que la medicació, hi ha teràpies que són molt efectives.
- La malaltia mental no suposa perill ni implica ser menys intel·ligent.
- Els trastorns mentals a vegades estan relacionats amb la pobresa.
- Observar i ajudar els fills és la nostra responsabilitat.
Retroenllaç: FAPAES | Famílies i escola: Capítol 10 “Salut Mental”