Dediquem el darrer capítol de la temporada a l’orientació. Com han de donar suport les famílies en les decisions que marcaran la futura vida professional dels fills i filles?
Acompanyem en Ferran i la seva mare, la Laura, a Educaweb, una empresa que es dedica a l’orientació laboral i acadèmica dels joves. El noi té molt clara la seva vocació, però sembla que no li arribarà la nota… els orientadors li suggeriran alguna alternativa.
L’institut Torre Roja de Viladecans fa molts anys que va decidir-se a apostar fermament per l’orientació de l’alumnat i per això comencen des del primer curs de l’ESO. Parlem amb alguns dels responsables del centre i també amb alguns alumnes de 4t i 2n de Batxillerat, que es troben ara en un moment crític pel que fa al seu futur.
La maleta de les famílies és una activitat que organitza la Diputació de Barcelona que pretén donar la informació necessària a les famílies perquè acompanyin els seus fills i filles en aquests moments de trànsit. Per últim anem al Saló de l’Ensenyament de Barcelona, on l’Àlex, que fa 4t d’ESO, mirarà de trobar quines possibilitats té per al curs que ve.
Si vols també pots escoltar la versió radiofònica del programa:
Quedem-nos amb aquestes conclusions:
- Per decidir què estudiar, el més important són els interessos, la personalitat i els valors de cadascú. Cal conèixer-se a un mateix i també saber les opcions d’estudis què hi ha. En l’elecció també hi poden intervenir altres factors, com l’economia familiar.
- Hem d’acompanyar els fills en la presa de decisions però no hem de decidir per ells. Els hem de transmetre tranquil·litat. També els podem suggerir que busquin opinions en d’altres persones.
- No esperem a l’últim moment per informar-nos de les opcions professionals que hi ha i per ajudar els fills a escollir.
- Alguns centres educatius fan una feina molt rigorosa d’orientació professional.
- El Saló de l’Ensenyament és un referent en l’àmbit de l’orientació professional.
Retroenllaç: FAPAES | Famílies i escola. Capítol 13: Orientació acadèmica